سیّد محمّدعلی آل هاشم

سیّد محمّدعلی آل هاشم

امام جمعه تبریز

فرزند: سید محمدتقی آغاز: ششم آبان 1341 پرواز: 30 اردیبهشت 1403
تعداد بازدید
186
نویسنده
میثم عرب

زندگی نامه

سیّد محمّدعلی آل هاشم، امام جمعه تبریز و نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی، در تاریخ ۶ آبان ۱۳۴۱ در تبریز به دنیا آمد. او فرزند سید محمدتقی آل‌هاشم، یکی از روحانیون برجسته تبریز بود. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در تبریز گذراند و سپس برای ادامه تحصیل در علوم دینی به حوزه علمیه قم رفت. آل...

سیّد محمّدعلی آل هاشم، امام جمعه تبریز و نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی، در تاریخ ۶ آبان ۱۳۴۱ در تبریز به دنیا آمد. او فرزند سید محمدتقی آل‌هاشم، یکی از روحانیون برجسته تبریز بود. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در تبریز گذراند و سپس برای ادامه تحصیل در علوم دینی به حوزه علمیه قم رفت. آل هاشم در قم به مدت ۱۴ سال در درس خارج فقه سید علی خامنه‌ای شرکت کرد و در نهایت موفق به دریافت مدرک دکترای فقه و مبانی شد.

آل هاشم در طول زندگی خود در عرصه‌های مختلفی فعالیت داشت. او در جنگ ایران و عراق نیز شرکت کرد و پس از آن، از سال ۱۳۸۸ تا ۱۱ تیر ۱۳۹۶ ریاست سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران را بر عهده داشت. در این مدت، او به عنوان نماینده ولی فقیه در ارتش نیز فعالیت می‌کرد. همچنین، او عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران و شورای سیاستگذاری ائمه جمعه بود و به عنوان منتخب مردم آذربایجان شرقی در ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری و عضو میز آذربایجان مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز شناخته می‌شد.

آل هاشم به عنوان امام جمعه تبریز، در روزهای نخست مسئولیتش، اقداماتی را برای نزدیکی بیشتر به مردم انجام داد. او دستور داد تا نرده‌های موجود بین مردم و مسئولان در مصلای نماز جمعه تبریز برداشته شود و به طور مکرر به بازار تبریز سر می‌زد تا با پیشه‌وران و مردم ارتباط نزدیک‌تری برقرار کند. این اقدامات نشان‌دهنده رویکرد او به ایجاد ارتباط نزدیک‌تر با جامعه و ترویج روحیه همدلی و همکاری بود.

متأسفانه، سیّد محمّدعلی آل هاشم در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در یک سانحه هوایی جان خود را از دست داد. بالگرد حامل او و تعدادی از مقامات دیگر، از جمله سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، در منطقه حفاظت‌شده دیزمار در آذربایجان شرقی دچار سانحه شد و همه سرنشینان آن به شهادت رسیدند. به گفته محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران، جسد شهدا سوخته بود و تنها جسد آل هاشم از نظر ظاهری وضعیت بهتری داشت، زیرا او پس از سقوط بالگرد تا یک ساعت زنده بود و با غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور، تماس تلفنی برقرار کرده بود.

پس از این حادثه، در جلسه مجلس خبرگان رهبری در ۱ خرداد همان سال، تصویر تزیین‌شده آل هاشم با گل بر روی صندلی وی قرار گرفت که نشان‌دهنده احترام و ارادت اعضای مجلس به او بود.

آل هاشم علاوه بر فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی، در زمینه‌های علمی و فرهنگی نیز آثار متعددی از خود به جا گذاشت. از جمله آثار او می‌توان به "شمیم اخلاق و تربیت اسلامی"، "سیره اخلاقی و تربیتی" و "بررسی فقهی جنگ روانی" اشاره کرد. این آثار نشان‌دهنده توجه او به مسائل اخلاقی و تربیتی در جامعه اسلامی و همچنین بررسی ابعاد فقهی موضوعات مختلف بود.

در مجموع، سیّد محمّدعلی آل هاشم شخصیتی تأثیرگذار در عرصه‌های دینی، سیاسی و اجتماعی بود که با تلاش‌های خود در راستای خدمت به مردم و ترویج ارزش‌های اسلامی شناخته می‌شود. او با رویکردی نزدیک به مردم و تلاش برای ایجاد ارتباط مؤثر با جامعه، به عنوان یک روحانی و امام جمعه محبوب در تبریز شناخته می‌شد. فقدان او در جامعه دینی و سیاسی ایران احساس می‌شود و یاد و خاطره‌اش همواره در دل مردم زنده خواهد ماند.
روحش شاد و یادش گرامی باد

منبع:
https://fa.wikipedia.org/
مشاهده بیشتر

گالری

دل نوشته ها

اگر سیّد محمّدعلی را می شناختید، دلنوشته ای بنویسید.
danger_icon.png توجه فرمایید که نظر شما به عنوان مهمان ثبت خواهد شد. در صورت تمایل به نمایش نام خود وارد شوید.

اشتراک گذاری

شما می توانید این کدنگاره QR را دانلود کرده و بر روی سنگ مزار یا وسایل اهدایی مانند آبسردکن و ... مربوط به این عزیز چاپ کنید. با اسکن این کد توسط تلفن همراه، صفحه یادبود ایجاد شده نمایش داده می شود.